KORMUKSEN HISTORIA

Kormus sai alkunsa keväällä 2013, kun herrat Anton Äikäs ja Kari Luomaharju päättivät perustaa duon, joka soittaisi heidän omia suosikkejaan sekä omaa materiaalia. Lisäksi molemmat miehistä kokivat patoutunutta tarvetta päästä keikoilla joka viikonloppu. Herrat olivat tutustuneet jo muutama vuosi aikaisemmin ja yhteistyöstä oli puhuttu jo moneen kertaan. Kevät meni treenatessa ja omia biisejä kasatessa. Popedan debyyttialbumilta napattu nimi "Kormus" sai eteensä liitteen "Duo" ja tuore kokoonpano heitti ensimmäisen keikkansa Visuvedellä, Visu Pubissa, 14.6.2013 nimellä "Duo Kormus".
Kesä meni Antonilla Rockwallin ja Karilla The Moochiesin keikoilla, joten vielä ei duolla keritty paljon keikkailemaan. Syksyllä heräsi ajatus, että kyllähän oikea bändi olis hieno juttu. Bassoon saatiin Public eye -yhtyeestä Aaro Alatalo Karin avuksi komppiryhmään. Kari ja Anton hoitivat sovitut duo-keikat samalla kun bändimuotoista Kormusta trimmattiin keikkakuntoon. Duo-keikoilla soitetut omat biisit sovitettiin bändille ja uusia covereita treenattiin reilusti. Treenikämpällä kokeiltiin rohkeasti erilaisia ideoita ja omia biisejä alkoi syntyä lisää. Bändin yhteiskemia havaittiin todella hyväksi ja kaikkia herroja yhdisti alusta alkaen samanlainen musiikkimaku. Keskinäistä herjaa ja kunnioitusta syntyi heti.

Lokakuun lopulla linnoittauduimme Muroleeseen äänittämään ensimmäisiä demoja. Demolle päätyivät kappaleet "Kanavaan", "En saa", "Aamulla maanantai", "Kuu", "Rakasta kolmesti", "Tiimalasi", "PeerKlamydiaGünt", "Selviä" ja "Kiitän ja kumarran". Osa biiseistä jäi elämään. "En saa" kulki jonkin aikaa mukana keikkasetissä, mutta "PeerKlamydiaGüntin" kohtalona oli haihtua pois. Demosessioissa saunottiin, pidettiin hauskaa ja hiottiin ryhmähenkeä parhaalla mahdollisella tavalla. Demolle tarttui myös progressiivinen versio "Tahdon rakastella sinua" -kappaleesta saunomisen jälkeen. Kappaleella Aaro soitti mm. porakonetta...

Itsenäisyyspäivänä 2013 Kormus teki ensimmäisen bändikeikkansa Kuhmalahdella Baari Pitkässä-Sepässä. Setissä kuultiin jo jonkin verran omia biisejä, mutta myös tuttuja covereita. Omat biisit olivat vielä tässä kohtaa lähinnä edellisistä bändeistä ylijääneitä biisejä ja vasta pari kappaletta oli tehty yksinomaan Kormusta ajatellen. Bändi sai heti alusta alkaen positiivisen vastaanoton ja loppuvuoden aikana soitettiin vielä pari keikkaa. Jossain kohtaa oli puhetta pitäisikö bändin nimi muuttaa. Ehdolla oli mm. "Räsynuket", mutta "Kormus" päätettiin säilyttää.

Vuonna 2014 alkaa keikkailu tosissaan

Alkuvuosi 2014 meni treenatessa ja keikkoja myydessä. Edellisvuoden lopussa sovitut keikat soitettiin tammi-helmikuussa ja isompi keikkarupeama käynnistyi maaliskuulta. Vuoden 2014 keikat alkoivat meille eksoottisesti Seinäjoelta Pub Ravintola Jesperistä. Keikkaan lisäjännitystä loi fakta, ettemme olleet keikkailleet koskaan sillä suunnalla. Noh, keikka meni kuitenkin ihan hyvin. Paikalle oli saapunut jopa Ruovedeltä asti kansaa katsomaan. Kotiinpäin tullessamme jouduimme maailmanlopun lumimyrskyyn. Etenimme sitten noin 36km/h eteenpäin. Alkuvuonna teimme vielä yhden duo-keikan, mutta pääpaino siirrettiin pian bändikeikkoihin.

Keikkojen lisääntyessä tajusimme ongelman: "Meillä ei ole PA:ta!" Onneksi apuun astui rockbasistien kuningas Pappa Ojanen! Teimme Papan kanssa diilin äänentoistolaitteistosta.

Helmikuussa pidimme demosessiot idolimme Jammi Humalamäen kotona. Ilahdutimme Jammia metelöimällä päivän verran hänen olohuoneessaan. Nauhalle tarttui demoversiot kappaleista "Mikä-mikä-maa", "Aamulla maanantai", "Kanavaan", "Kelle laulan tänään", "Urbaanit valot" sekä tuolloin tehty "Vielä kerran". Maaliskuussa olimme mukana Kukkona tunkiolla 2014 -kisassa Tampereella, jossa emme mainittavaa menestystä saaneet. Toisessa kisassa sentään pärjäsimme. Osallistuimme Tampere kuplii -tapahtuman yhteydessä järjestettyyn karikatyyri-piirroskilpailuun ja rumpalimme voitti sen! Vahingossa!

Kesän tullessa keikkatahti kiivastui. Keikkoja tehtiin pitkin maakuntia (Ruovesi, Virrat, Mänttä-Vilppula...) sekä aina välillä kotinurkissa Tampereella. Ahkera treenaaminen jatkui koko ajan. Reenikämpälle pyrittiin ehtimään vähintään kerran viikossa, joskus kaksikin. Heinäkuussa saimme pitkään toivomamme oman treenikämpän Tampereen Kalevasta, jonne kamamme siirtyivät Kalkusta Mustien Enkeleiden reenikseltä. Yhden reenien verran kerkesimme kuluttaa yhteistä reenikämppää myös Hauli Bros-yhtyeen kanssa.

Keikkailun ohessa vietimme päivän studiossa Lempäälässä. Juha Järvinen äänitti ja miksasi kappaleet "Vielä kerran" ja "Karikatyyri". Äänitykset tulivat meille hieman liian aikaisin. Biisejä ei oltu soitettu tarpeeksi keikoilla ja studion olosuhteet olivat vielä liian vieraat tuoreelle bändille. Kappaleet noista sessioista ovat toistaiseksi julkaisematta. Ehkä sitten joskus jollekin B-puolien kokoelmalle. Kesän keikkasettiin saatiin mukaan edellä mainittujen lisäksi uutena biisinä Karin ja Antonin tekemä "Omin päin".

Kevään ja kesän aikana teimme muutamia keikkoja Mikko Alatalon taustabändinä. Ohjelmisto koostui Juice Leskinen & Coitus Intin, Spencer Davis Groupin sekä Mikon omista kappaleista. Mieleenpainuvin näistä kimppakeikoista oli keikka Muroleen kesäkahvilassa juhannuksena. Tupa oli täynnä ja meininki katossa. Ulkona oli järkyttävän kylmä sää. Anton kertoi myöhemmin tämän keikan olleen hänen kesänsä kohokohta. Kormuksen käsittelyssä mm. "Känkkäränkkä" sai alkuunsa "Get onin" riffin.

Juhannuksena saimme keikoille myös ensimmäiset Kormus-tuotteet, kun keikka-autoon pakattiin mukaan Kormus-paitoja. Keikoilla kiersi villi huhu, että jollei Kormuksen paidalla saa naista, sillä saa kaksi! Paitahankinnoissa meille suurena apuna oli Espe Marjamäki, tuo Nolo & Rähjä -yhtyeen rumpali. Samalla Espe vakiintui yhdeksi Kormuksen sponsoriksi. Hänen avustuksellaan on moni pähkähullu ideamme toteutunut.

Kesän keikoilla kävi hienosti väkeä. Uuden bändin pelot kävivät toteen vain Pub A'la Pispalassa, jossa meitä oli katsomassa noin kolme ihmistä. Kiersimme normaalisti baarikeikoilla, mutta joukkoon mahtui mukaan myös pari festari- ja takapihakeikkaa. Heinäkuun lopussa keikka-automme vaihtui Antonin farmari-Volvosta Mersun pakuun. Myös Karin isältä usein lainassa ollut peräkärry sai jäädä nyt rauhaan.

Elokuun alussa Kormus esiintyi Rönnin lavalla Popedan lämmittelijänä. Paikalla oli rutkasti iloista juhlakansaa seuraamassa bändien keikkoja. Popeda tosin veti isommilla kamoilla.


Jos alkukesänä ja vielä juhannuksenakin oltiin paleltu keikoilla, niin kyllä heinä-elokuussa tilanne oli jo toinen. Useimmilla keikoilla lavalle kannettiin kaksin käsin juomia, että saatiin soittajat pysymään tajuissaan.

Omien keikkojen ohessa esiinnyimme elokuun lopulla Särkänniemessä kesän päättäjäisissä. Teemana oli "I love Manse", joten esitimme aluksi puoli tuntia Eppujen, Juicen, Alwari Tuohitorven ja Popedan kappaleita sekä lopuksi yhteislaulumeiningillä Mikko Alatalon materiaalia hänen itsensä kanssa.

Keikkasettiin alkoi syksyn tullen ilmaantua uusia biisejä. Ahkera keikkailu ja treenikämpällä vietetty aika alkoi osoittaa positiivisia merkkejä. Yhteissoitto oli hioutunut koko ajan paremmaksi, biisit jäänet selkäytimeen ja esiintymispuolta oli paranneltu. Rento fiilis näkyi vapautuneena meininkinä lavoilla. Loppukesän keikkoihin oman mausteensa toi vielä Olli Lindholmin säestäminen Nääshelppi-tapahtumassa.

Julkista materiaa -levytys

Syksyn tullessa orkesterimme sisällä vallitsi hallittu kaaos. Studioaikaa oli sovittu loka-marraskuulle ja biisit olivat kesken. Keikkoja tehtiin 6-9 kertaa kuussa ja treenejä pidettiin kahdet viikossa. Materiaalia alkoi syntyä. Syksyn aikana omia biisejä alkoi ilmaantua keikkasettiin useampia. "Urbaanit valot" ja "Kelle laulan tänään" saivat viimein valmiit tekstit, Karin ja Juri Lindemanin toimesta, joten niitäkin päästiin soittamaan. Anton teki tekstin vanhaan instrumentaalikappaleeseensa ja siitä saimme "Nyt tajuan sen" -biisin. Karilta tuli vielä teksti "Lattias' on mun kattoni" -biisiin, jonka Anton sävelsi ja koko bändi sovitti. Uusia covereitakin kokeiltiin keikoilla, mm. Anssi Kelaa ja Matti Nykästä!

Syyskuu meni vahvasti reeniksellä biisejä demottaessa. Levylle sovittu tuottaja Kalle Alatalo halusi biiseistä demot sellaisenaan kuin ne levylle tulisivat. Niitä sitten hiottiin ihan tosissaan. Välillä tekniikka laittoi meille helvetisti hanttiin, jolloin marsimme turhautuneina kahville...

Tiistaina 30.9. kannoimme soittokamamme studioon Tampereen Pispalaan Hauli Brosin uusiin tiloihin. Ilmassa oli selvää jännitystä ja stressiä kuinka hommat tulisivat sujumaan. Onneksi studioon tuli kanssamme ammattimiehiä: Mika Laasonen ja Selkä Pulkkinen äänittämään sekä Kalle Alatalo tuottajaksi. Ensimmäinen päivä kului rennosti kamoja kasatessa ja mikkejä asetellessa. Päivän päätteeksi säädettiin joka jätkälle luureihin kuuntelu siihen malliin, että on mukava soittaa ja rento fiilis.

Lokakuun ekana päivänä aloitimme äänitykset. Studiolle saavuttiin klo 10 ja keitettiin kahvit. Pikkuhiljaa saatiin koneet käyntiin ja aloitimme äänitykset soittamalle kappaleet "Kuu" ja "Omin päin." Kaikki meni muutamien ottojen jälkeen suhteellisen hyvin, kunnes Laasonen ilmoitti koneissa olleen väärä taajuus ja biisit pitäisi vetää uudestaan. Noh, jätimme ne hautumaan ja jatkoimme eteenpäin. Ensimmäinen päivä päätettiin Pub Kujakollin terassille.

Seuraavana päivänä jatkettiin siitä mihin oltiin jääty. Aaron ja Karin osuuksia taltioitiin Antonin soittaessa demokitaroita päälle. Mukaan levylle treenattiin vielä täysin uusi biisikin. Kallen ja Antonin yhteistyönä oli syntynyt uusi kappale, joka loppuvaiheessa sai nimekseen "Naapuri". Studiopäivä keskeytyi aikaisemmin, sillä illalle oli sovittu esiintyminen Juice-elämänkerran julkaisutilaisuuteen. Kahden studiopäivän jälkeen oltiin kuitenkin saatu rummut äänitettyä ja suurin osa bassoista.

Lokakuu keikkailtiin teemalla "Out of studio!" Päästiin yleisön eteen kokeilemaan studiossa loppuun hiottuja sovituksia. Pienten muistikatkosten jälkeen biisit alkoivat kulkemaan livenäkin. Maanantaina 6. lokakuuta jatkettiin studiossa pakertamista. Ääniteltiin kitaroita ja lauluja. Anton ahersi studiolla ahkerimmin, kun taas Kari joutui hoitamaan äänitysten ohessa työharjoitteluaan ja Aaro käymään Orivedellä koulussa. Äänitykset saatiin kuitenkin hoidettua loppuun loka-marraskuun taitteessa ja miksaus saatiin valmiiksi marraskuun lopulla.

Joulukuu vietettiin juhlien Kormuksen 1v-synttäreitä kiertueen muodossa. Kiertue kattoi 11 keikkaa ja alkoi 5.12. Kuorevedeltä päättyen 31.12. Tampereelle. Kiertueen aikana pidettiin myös levynjulkkarikeikka. Tämä tapahtui torstaina 18.12. Pub Kujakollissa Tampereella. Mukana keikalla oli paljon ystäviä ja levyn tekoon vaikuttaneita muusikoita. Julkkarikeikan jälkeen Aaro lähti lomareissuun pohjoiseen, joten parille keikalle basson varteen tuli Jussi Tervanen. Aaro palasi riveihin taas pari keikan jälkeen ja vuosi päätettiin Antonin läksiäiskeikan merkeissä.

Vuosi 2015: Keikkatauko ja Anton armeijaan

Vuosi 2015 aloitettiin tiedossa olevalla kahden kuukauden keikkatauolla. Tammikuun 5. päivä Anton lähti armeijaan ja yhdessä sovittiin, että keikat jatkuvat vasta maaliskuussa. Bändi vietti hiljaiseloa pari kuukautta reenaillen uusia biisejä. Treenikämppä oli siirtynyt Kalkusta Kalevaan Yön kitaristin Daffyn varastoon. Hiljaiselo rikottiin maaliskuun 7. päivä esiintymällä kutsuvierasyleisölle rumpalimme syntymäpäivillä Muroleessa. Samalla koeajoimme pari uutta omaa kappaletta elävän yleisön edessä. Varsinaiset keikat aloitettiin 14.3. Reiskahöntsyjen iltajuhlasta Tampereen Hovista, jossa orkesteri esitti oman settinsä ja vierailevana solistina nähtiin Mikko Alatalo.

Huhtikuussa 2015 Kormus esiintyi ensimmäistä kertaa armeijan aitojen sisäpuolella. Anton oli supliikkina miehenä puhunut orkesterin viihdyttämään varusmiehiä Pirkkalan lennostoon. Kormuksen musiikki toimi hienosti tällaisessakin ympäristössä ja totta kai settiin mahdutettiin muutama armeija-aiheinen kappalekin.

Aina -singlen äänitys keväällä 2015

Kevät kului keikkaillessa vielä maltilliseen tahtiin. Keikkapäivät sovitettiin Antonin lomien mukaan. Kevään kohokohta oli ehdottomasti esiintyminen Pöheikön pölläyksessä Popedan lämmittelijänä. Nähtiinpä Popedan keikan aikana lavalla myös Kormuksen jäsenistöä. Antonin palvelusajalle mahdutettiin 16 keikkaa ja "Aina/Hei mennään vaan!" -singlen äänitys. Single äänitettiin Ylöjärvellä Rantajätkien studiolla Mikko Nymanin ohjauksessa. Äänitykset aloitettiin 13. toukokuuta 2015 Aaron ja Karin soittaessa pohjia. Antonkin pyörähti studiolla armeijan lomapuku päällä. Pohjien tekoa jatkettiin vielä seuraavana päivänä ja Antonkin pääsi jo äänittämään kitaroita. "Hei mennään vaan!" -kappaleen alussa kuultava shakeri on muuten Nymanin soittama: oluttölkki täytettynä riisillä. Sinkun äänitykset saatettiin loppuun kesän aikana keikkavapaina päivinä.

Anton ulos armeijasta ja Kormus rundille!

Antonin varusmiespalvelus päättyi juhannuksena 2015 ja orkesteri ryntäsi heti juhannuskeikoille. Juhannusaattoa vietettiin kahden keikan voimin. Alkuillasta Virrat ja myöhemmällä Halli. Juhannuksen keikoilla bändistä loisti ilo päästä painamaan täysillä keikkoja hiljaisemman kevään jälkeen. Heinäkuun aikana orkesteri pääsi vauhtiin ensimmäisten festarikeikkojensa kanssa. Kalenterista löytyi mm. Aitoon kirkastusjuhlat, Kyröskosken Olutfestarit, Ruoveden Noitarock ja Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivät, jossa orkesteri esiintyi noin 1000:n hengen yleisölle. Heinäkuun lopussa bändi lähti ensimmäistä kertaa pohjoisemmaksi keikoilla, kun suunnaksi otettiin Oulu. Matkan varrella esiinnyttiin Raahessa, siitä Ouluun ja kotimatkan varrella vielä Lohtajalla ja Kannuksessa. Reissu taitettiin sponsorimme Lassi Viljasen autolla, joka hienosti mahdollisti reissumme. Alunperin reissun piti suunnata Posiolle asti, mutta peruuntuneiden keikkojen tilalle orkesteri sai Lohtajan ja Kannuksen keikat. Reissulla bändi vieraili myös Kokkolassa, jossa kaikki keikkaliksat tuhlattiin uusiin soittokamoihin. Tältä Oulun-rundilta kuvattiin jo klassikoksi muodostunut "TIE-elokuva" (löytyy täältä!).

Kesää jatkettiin ahkerasti keikkaillessa. Listasta löytyi myös eksoottisia paikkoja, kuten Putajan Sahtibaari, josta orkesteri sai lahjaksi pullon sahtia. Suosittelemme! Elokuussa Kormus voitti yleisöäänestyksen, jossa haettiin esiintyjiä Tampereen Laikunlavalle uuteen Viva la Manse! -tapahtumaan. Kesän aikana myös reenikämppämme muutti toisaalle. Jo keväällä 2015 reenikämppämme sijaitsi väliaikaisesti yhteisesti Hauli Brosin kanssa Särkänniemen kupeessa. Täällä kerittiin kuitenkin pitämään vain parit reenit. Kesällä 2015 uuden Tampereen Musakeskuksen reenikämpät avattiin ja Kormus pääsi siirtämään tavaransa uusiin tiloihin. Ja vielä kun reenikämpän yläkerrasta löytyy Public House Huurre -ravintola ovat olosuhteet suorastaan ihanteelliset.

Ensimmäinen musiikkivideo ja yhteistyö Huurteen kanssa saa alkunsa

Lokakuussa 2015 Kormus julkaisi uuden singlen "Aina/Hei mennään vaan!". Molemmat kappaleet löytyivät jo kesän ajan keikkasetistä ja nyt ne saatiin myös äänitteen muotoon Lokakuussa bändi kuvasi musiikkivideon "Aina"-kappaleeseen Public house Huurteessa Tampereella. Kuvauksia mainostettiin etukäteen ja kaikki halukkaat saivat tulla paikalle yleisöksi ja osallistua tällä tavoin videon kuvauksiin. Video julkaistiin 2. marraskuuta ja videon teosta vastasi loistava Lauri Paulamäki.

Loppuvuosi mentiin lujaa keikoilla uuden singlen ja musiikkivideon siivittämänä. Kormus kiersi jo ennestään tuttuja, mutta myös uusia keikkapaikkoja. Aaroa työllisti osittain Mikko Alatalon "40 vuotta maalaispojasta" -kiertue, joten muutamalla keikalla basson varressa tuurasi luottomies Jussi Tervanen. Marras-joulukuun aikana aloitettiin myös yhteistyö uuden tuottajan, Olli Anttilan, kanssa. Orkesteri kävi Ollin pajalla demottamassa uudet kappaleet silmällä pitäen tulevaa kakkosalbumia.

Vuoden 2015 aikana Kormukselle kertyi kaikkiaan 85 keikkaa. Keikkavuosi päätettiin ravintola St. Rantaan Säkylään 26.12. Loppuvuoden aikana uskollinen keikkaratsumme Mercedes Vito oli osoittanut hiipumisen merkkejä, mutta vuoden viimeisellä keikalla Säkylässä pelot kävivät toteen. Bändi kasasi kamoja rauhassa kamojaan sisällä, kun Kari lähti siirtämään autoa pois sisäänkäynnin edestä. No Mersupa ei käynnistynytkään! Onneksi ravintolan avulias henkilökunta auttoi ja hinasi auton takapihalle. Illan mittaan autoa starttailtiin, vaan ei auttanut. Onneksi ravintolan portsari oli automekaanikko. Hän hinautti auton kotiinsa verstaalle ja Mersu haettiin seuraavalla viikolla takaisin. Säkylästä orkesterin auttoi kotiin luottomies Heikki Majamäki!

Juhannuksesta asti jatkunut tiivis keikkatahti oli vaatinut veronsa ja bändi jäi ansaitulle kahden viikon lomalle. Ei bändi ikinä ole soittamisesta väsynyt, mutta kaikki muu työ siinä rinnalla (keikkamyynti, promootio, roudaus, ajaminen) sai pojat hieman uuvahtamaan.

Vuosi 2016 - Uusien single-biisien äänitykset

Alkuvuoden keikkatauon aikana Kari ja Aaro vierailivat Astral-studiolla. Olli Anttila istui ohjaksissa ja piiskasi jätkät soittamaan parastaan. 11. tammikuuta aloitettiin Kormuksen toisen albumin äänitykset. Koska tiedossa oli jo alkuvuodesta, että vuodesta 2016 tulee keikkojen osalta kiireisin tähän mennessä, päätettiin levyn äänitykset jakaa tulevan vuoden varrelle niihin hetkiin, kun keikkakalenterissa on tilaa. 11.-12. tammikuuta äänitettiin viiden uuden biisin pohjat rumpuineen ja bassoineen. Kun loma oli ohi, orkesteri starttasi keikkavuoden 2016 Monitoimitalo 13:sta Tampereelta. Keikka oli sinänsä kunnianhimoinen, että se päätettiin kuvata ja julkaista myöhemmin YouTubessa. Vuoden ensimmäisen keikan paineet tuntuivat jätkien niskassa parin ensimmäisen kappaleen ajan, mutta siitä selvittiin ja kone lähti käyntiin. Tuon keikkataltioinnin voit katsoa täältä.

Keikka-automme oli edelleen kyseenalaisessa kunnossa pitkien matkojen osalta, joten Vehmaan-keikkareissulle orkesteria lähti auttamaan Lassi Viljanen. Lassi kuskasi yhtyeen Vehmaalle ja takaisin. Tammikuun alussa Kormus näkyi säännöllisesti paikallislehdissä (Moro, Aamulehti, Tamperelainen). Juttua riitti Kormuksesta yleensä sekä Tampere auttaa! -tukikonsertin tiimoilta. Kormus esiintyi yhdessä mm. Pauli Hanhiniemen, Mikko Alatalon ja Jimi Hautamäki Bandin kanssa Tampere-talossa konsertissa, jolla kerättiin varoja maahanmuuttajien suomenkielen koulutukseen.

14. helmikuuta Kormus esiintyi Tampereen Klubilla osana "Valtakunnallista keikkapäivää". Muut esiintyjät edustivat hieman raskaampaa osastoa: Blind Channel ja Ember Falls. Mutta erittäin hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Tapahtuma oli ikärajaton ja kaikille ilmainen!

Rockpaidat.com, kimppakeikkoja ja Käyk' sä usein täällä?

Koko kevään 2016 Kormus kiersi ahkerasti. Bändi teki sitä, minkä parhaiten osaa: kävi keikoilla. Orkesteri aloitti myös yhteistyön tamperelaisen Rockpaidat.com -firman kanssa. Bändin fanituotteiden suunnittelu, valmistus ja postimyynti siirtyi Rockpaidat.comille (Tuotteita voit tilata täältä.). Fanituotevalikoima laajentui huppareihin, T-paitoihin, lady fiteihin, pipoihin ja lippiksiin.

Toukokuun 12. päivä julkaistiin single "Käyk' sä usein täällä?". Samalla julkaistiin YouTubessa kappaleen musiikkivideo (Katso tästä). Musiikkivideo kuvattiin huhtikuussa Kessan kahvila & baarissa sekä Karin sedän asunnossa. Kuvaajaksi saatiin loistava Janne Viitamäki Free run productionsista. Videolla vierailevana tähtenä nähtiin Popeda-rumpali Lacu Lahtinen. Vaativan pääroolin humalaisena suomipoikana esitti ystävämme/sponsorimme Lassi Viljanen. Video kuvattiin päivässä.

13.5.2016 alkoi koko kesän kestänyt "KÄYK' SÄ USEIN TÄÄLLÄ -TOUR. Kesän aikana orkesteri esiintyi ahkerasti. Keikkojen joukossa oli festareita (Pöheikön pölläys, Noitarock, Vanhan kirjallisuuden päivät...), muutamia perinteisiä baarikeikkoja ja paljon rantaterasseja. Kormus järjesti myös yhdessä Prinssi Rohkea & Erämaan rotat -yhtyeen kanssa "Rankan päivän alkuilta" -tapahtuman Tampereen Laikunlavalla. Päivä oli kaunis ja yleisöä kertyi satapäin. Kolmantena esiintyjänä nähtiin Mehucats. Heinäkuussa retkueemme lähti esiintymään kolmeksi päiväksi Ouluun ja palasi sieltä takaisin Raahen ja Koivujärven kautta Tampereelle esiintymään Kukkaisviikoilla Rockwallin kanssa. Pimeesalmen telakalla Kormus esiintyi yhdessä manserockin alkuperäisen tekijän Nolo & Rähjä -yhtyeen kanssa "Pimee manserock -ilta" -tapahtumassa. Loppukesään kuului myös perinteinen Popeda-kimppakeikka Rönnin lavalla Orivedellä.

Kesän aikana Kormus saavutti ennätyspaljon uutta yleisöä kiertämällä ahkerammin kuin aiemmin. Parhaimmillaan samoissa paikoissa esiinnyttiin kaksikin kertaa kesän aikana kovan kysynnän vuoksi. Heinäkuun 1. päivänä Vanhan kirjallisuuden päivillä orkesterilla oli käytössään uusi keikka-auto. Kevät oli kierretty keikoilla Antonin farmariautolla hinaten perässä Puuilon kärryjä, mikäli Kari muisti hoitaa kärryn vuokrauksen ajoissa. Pari kertaa oli kusi sukassa ja lainakärryä etsittiin kissojen ja koirien kanssa. Pidemmille keikkareissuille apua ongelmaan toi sponsorimme Vesi ja Lämpö Moksunen Ruovedeltä. Firmasta lainattiin meille pakettiautoa. Sattuipa niinkin, että laina-auton sivulasi tippui Kuopio-Vesanto -akselilla kesken matkan ja kotiinpäin ajeltiin pahvijätesäkkiroudarinteippi ikkunan kanssa. Mutta isoin apu saatiin Moksuselta, kun firma myi Karille yhden pakettiautoistaan. Näin ratkesi Kormuksen keikkabussiongelma. Heinäkuusta asti on keikkoja taivallettu Vesi ja Lämpö Moksusen siivin. Kiitos siitä! Kesän aikana myös soittimiin saatiin päivitystä. Kari hankki Ari Toikan vanhan Premier-rumpusetin, josta on hyvinkin ylpeä. Aarolle hommattiin uusi Fenderin bassokaappi ja Anton kasasi pedaaleistaan toimivan yksikön ja sukelsi Gibsonien maailmaan.

Kormus-klupi @ Public house Huurre, Tampere

Jo keväällä 2016 oli syntynyt ajatus oman klubin järjestämisestä Tampereella Public house Huurteessa. Idea oli yksinkertainen: Kormus kutsuu klubille vieraaksi diggailemiaan artisteja sekä ystäviään, artisti kasaa biiseistään tunnin setin ja Kormus reenaa biisit esityskuntoon https://kotisivukone.fi/app/www/kormus.tarinoi.fi/historia#keikkapäiväksi. Klubin nimeä mietittiin koko kesä! Orkesteri pyöritteli kaikenlaisia hienoja nimiä, kunnes tajusimme, että sehän on KORMUS-KLUBI! Koska me isännöimme, saa klubikin olla meidän niminen. Klubi-sanan B vaihdettiin vielä P:ksi, niin Kormus-klupi oli valmis! Ensimmäisenä vieraana nähtiin Popedan rumpali Lacu Lahtinen (ex-Hanoi Rocks, Baby Green, Technical Justice, Michael Monroe Band). Ekalla kerralla klupi haki vielä selkeästi muotoaan, joka löytyi sitten toisen vieraan, Tommi Läntisen, myötä. Vuoden loput vieraat olivat Heikki Salo (mm. Miljoonasade, Herra Heinämäen Lato-orkesteri, Heikki Salo Tulipalo) ja Matthau Mikojan (mm. Bloodpit).

Klupin kaavaksi muodostui selkeä rytmi, jossa Kormus esittää ensin puolentunnin setin omia kappaleitaan ja sen jälkeen kutsutaan lavalle illan vieras esittämään tunnin setti valitsemiaan biisejä. Kappaleiden välissä artisti kertoo tarinoita biisien takaa. Vuoden 2016 klupi-illat keräsivät hienosti yleisöä ja klupi jatkuu vuonna 2017.

Yhden illan prinsessalla radioon

Marraskuun 18. 2016 julkaistiin Kormuksen single "Yhden illan prinsessa". Kappale edusti täysin eri tyyliä kuin edellinen single. Biisistä julkaistiin myös musiikkivideo. Video tehtiin samalla porukalla kuin edellinenkin. Janne Viitamäki kameran takana, Kormus ja Lassi Viljanen kameran edessä. Videossa haettiin tietoisesti Käyk' sä usein täällä? -videon seikkailuiden jatko-osaa. Tällä kertaa suomipoika yritti vain useampaa kohdetta. Tällä kertaa videon kuvaamiseen kului kaksi päivää useampien kuvauspaikkojen takia. Videota kuvattiin Aitolahden Teboililla ja K-marketissa, Rosendahlin rannassa, Hotelli Tammerissa ja Sorilan suunnalla pellolla isännän ihmetellessä vieressä. Kuvauspäivien keskilämpötila oli noin 0-astetta, joten ulkokuvauksissa kahvi maistui paremmalta kuin ikinä.

Kesän aikana kerätty uusi fanikunta ja suosio keikoilta huomattiin singlen ilmestyessä. Musiikkivideo keräsi vauhdilla enemmän katsojia kuin edellinen. Myös entistä ahkerampi promootio näkyi: biisi ilmestyi Radio Suomipopin Pop Top 10 -listalle. Keikoilla havaittiin myös ihmisten laulavan entistä enemmän omien biisiemme mukana.

Vuosi 2016 päätettiin tiukkatahtisella joulukuun keikkailulla Halliin ravintola Hallin Janneen. Keikkakalenteriin kertyi kaikkiaan 106 keikkaa, julkaisimme pari musiikkivideota fyysisine sinkkuineen, pari livetaltiointia YouTubeen ja pääsimme radioaalloille. Hieno vuosi kaiken kaikkiaan!

Vuosi 2017 - studioon!

Kormus aloitti vuoden 2017 siirtämällä soittimensa Olli Anttilan studiolle Tampereen keskustaan. Tammikuun 2. päivänä demotettiin kappaleet "Tää on taikaa", Taivaskin kirkastuu", "PeerKlamydiaGünt", "Sä aina sähläät", "Donkkari-biisi", "Mitä tekisit jos?", "Kohti taivasta" ja "Aina". Osa biiseistä kärsi vielä keskeneräisistä teksteistä. Biisit jätettiin hautumaan ja bändi kokoontui muutaman kerran reenikselle tai soittajien koteihin kahvien ääreen miettimään biisien tekstejä. Eräiden reenien aikana "Mitä tekisit jos?" -biisin sovitus muutettiin totaalisesti.

Vuoden 2017 keikat startattiin yhteiskeikalla Matthau Mikojanin kanssa Tampereelta Pedro's pubista. Orkesteri kävi myös kokeilemassa menestystään Tampere music challenge -kisassa, mutta eihän se pärjännyt.

Tammikuun 30. päivä, Cisse Häkkisen syntymäpäivänä, Kormus siirtyi Tampereen Epilään Astral-studiolle nauhoittamaan toisen pitkäsoittonsa loppuun. Näissä sessioissa levylle äänitettiin kappaleet "Taivaskin kirkastuu", "Aina", "En helpotusta saa", "Isi ajaa hiljaa", "Tätä, sitä ja tota", "Verkko" sekä "Mitä silloin teet?". Biisimateriaalia oli työstetty yhdessä bändin kesken, mutta Anton oli tehnyt loistavaa yhteistyötä tuottaja Olli Anttilan sekä Vesa Holmalan, Jimi Hautamäen ja Matthau Mikojanin kanssa.

Levyn äänitysten jatkuessa helmikuun ajan orkesteri pyrki keikkailemaan mahdollisimman paljon. Helmikuun alussa Ylöjärvellä järjestettiin ensimmäinen THE HEIKKIFEST! Uusi festari pidettiin Pub Pikku Petessä pääesiintyjänä Kormus. Nimensä tämä "festari" sai idean isältä, Heikki Majamäeltä, joka halusi järjestää tapahtuman, jossa esiintyy hänen suosikkiyhtyeensä. The Heikkifest onkin nousemassa kilpailijaksi Pöheikön pölläykselle.

...PÄIVITYSTÄ TULOSSA: VUODET 2017-2020.